Zesílení signálu routeru za pár kaček

Pokud se vám už někdy stalo, že v nějaké vzdálené místnosti od vašeho routeru byl signál natolik slabý, že spojení stále padalo a k tomu, aby bylo stabilní, stačilo pouze málo — například otevřené dveře, pak čtěte dále.

Řešení takového problému je standardně takové, že buď přemístíme router na nějaké lepší, méně stíněné a viditelnější místo nebo investujeme čtyři stovky do silnější antény.

Pro kutily a šetřiče jsem nedávno objevil daleko vhodnější variantu. Potřebujete k tomu tiskárnu, tvrdší papír, alobal, nůžky, lepidlo a asi pět minut času. Jmenuje se to Windsurfer a celé je to založené na odrazu vln vycházejících z antény vašeho routeru.

Postup

Nejprve v pravé velikosti (dle DPI) vytiskněte na tvrdší papír, například čtvrtku nebo fotopapír, následující obrázek.

Poté vezměte alobal a podlepte jím zezadu pouze spodní obdélník, nechte zaschnout a obě části vystřihněte. Nožem nařízněte vyznačené otvory. Do obdélníku vsaďte horní část a připevněte ji lepidlem či izolačkou.

To je celé. Nyní opatrně Windsurfer nasuňte zhruba do dvou třetin na anténu vašeho routeru a nasměrujte tam, kam je třeba.


Výsledek je znatelný ihned — z všesměrové antény se stává směrová.
Já osobně Windsurfer používám a s jeho funkcí jsem naprosto spokojen. Dříve signál kolísal a vypadával, nyní je stabilní.



Oficiální stránky projektu naleznete na této adrese.