Jak čistit boty z nubuku?

Dnes hodíme oko na kotníčkové boty od Tommy Hilfiger s označením Felix 5N. Na první pohled zaujmou svým elegantním vzhledem a použitými materiály. Svrchní část boty je vyrobena z nubuku, podrážka ze syntetiky a hnědý pruh obepínající spodní část je z kůže. Boty jsou velmi lehké a skvěle padnou.

Cena se pohybuje od 2 500 do 4 000 Kč. Aktuální nabídku najdete na Glami nebo na oficiálním obchodu.

Co je to nubuk a jak o něho pečovat?

Mnoho lidí si plete nubuk se semišem. Hlavní rozdíl je ten, že semiš se získává z vnitřní strany kůže, kdežto nubuk z té vnější. Kůže se při výrobě brousí tak dlouho, dokud nevznikne jemný povrch.

Nubuk nikdy nemyjte mokrým hadrem a tvrdým kartáčem! Osobně doporučuji čistící přípravek Timberland | Renewbuck™, což je speciální emulze, kterou houbičkou nanesete na botu a setřete ji. Je až neuvěřitelné, jak moc to funguje. Stačí jedna aplikace a nubuk je jako nový.

Přesvědčte se sami na videu níže.



Nubuk také trpí na různé oděrky. Na ty dobře poslouží speciální francouzský kartáč Saphir s gumovými štětinami, který nubuk oživí a pročistí. Koupit jej můžete za 500 Kč například na Gentleman Store.
Nubukové boty mají tendenci se časem unavit. Neměli byste zapomenout na napínáky, které botu udrží ve správné kondici. Svůj díl práce zde dokonale splní i IKEA napínák za 29 Kč.


Edit 2021: Někdy v roce 2020/2021 Renewbuck změnil vzhled. Lahvička je menší, levnější, ale účel to plní úplně stejný. Tak se nelekněte ;)




Žádné komentáře: